Úvod Média

Nadační fond Trigema podpořil ochranu velkých šelem na horách

11. 06. 2024
Foto: Vojtěch Kuřátko

6. června 2024 v nádherných prostorách Valdštejnské zahrady proběhla benefiční Dražba dobrých skutků Mileny Černé. Akce se konala pod záštitou předsedy Senátu ČR Miloše Vystrčila a ve spolupráci s Výborem dobré vůle - Nadace Olgy Havlové.


Na podium dorazilo mnoho ambasadorů dobra: herci Jan Cina, Jiří Lábus, horolezec Radek Jaroš, olympionička Kateřina Neumannová, soudkyně ECHR Kateřina Šimáčková, youtuber Kovy, místopředsedkyně Poslanecké Sněmovny ČR Olga Richterová nebo biskup Václav Malý.

Proč zrovna zaměření na šelmy?

  1. Veronika Souralová, předsedkyně správní rady, se celoživotně považuje za ochránkyni přírody, a tak když zjistila, že mezi dobrými skutky zaměřenými hlavně na sociální problematiku je jen jeden ochranářský, byla volba jasná.
  2. Trigema provozuje lyžařská centra na Monínci a v Jizerských horách. Na horách žili samozřejmě divoké šelmy první, lidi se jim tam hrnou až „v poslední době.“ Na našich horách je potřeba bojovat za přiměřenou rovnováhu mezi přírodou a turismem. Nebo se o to alespoň pokusit.
  3. ​Trigema snahu o podporu velkých šelem výrazně zviditelnila na oslavě svých 30. narozenin. Na místě konání postavila běžeckou trať se sněhem dovezeným z Monínce. Návštěvníci si mohli zapůjčit lyže a běhat. Každým uběhnutým metrem symbolicky přispěli 1Kč na ochranu šelem. „Vyběhali“ 88 000 Kč a částka se ve finále zaokrouhlila na požadovaných 150 758 Kč.

A jak se to má se šelmami na horách?

Dříve na našich horách patřili mezi běžná zvířata. Dnes rysů a vlků najdeme v ČR hrstku. Stále se nad nimi stahuje hustý mrak předsudků, mýtů a pověr. Z toho těží pytláci, kteří chráněná zvířata nemilosrdně střílí. Odhaduje se, že za posledních dvacet let bylo v ČR ilegálně odstřeleno 500 rysů. Ke klíčovým druhům ekosystému patří ale i vlci. Pomáhají regulovat počty kopytníků, měnit jejich chování a eliminovat choroby zvěře.

Ochraně velkých šelem se už přes 25 let věnuje Hnutí DUHA, které organizuje vlčí a rysí hlídky. Během nich speciálně vyškolení dobrovolníci sbírají v jednotlivých regionech množství cenných dat. Ta se využívají pro státní ochranu přírody i další výzkum a osvětu, aby se snížily obavy lidí a zvýšila tolerance společnosti k velkým šelmám. Cílem je také odradit myslivce a pytláky od ilegálního lovu a monitorovat pohyb vzácných zvířat. Obojí slouží k jejich ochraně.

Možná se někomu zdají krvelační, ale situace vlků a rysů v české přírodě je křehká. Narovnejme jejich obrázek ve společnosti a zachraňme pár vzácných zvířat, aby své kožichy mohla provětrávat na čerstvém vzduchu v horách a neprášilo se na ně na stěně v něčím obýváku.

Kontaktní formulář

Odesláním formuláře přijímám podmínky zpracování osobních údajů společností Trigema - jejich zpracování proběhne za účelem zaslání odpovědi na zadaný podnět a případné vytvoření obchodní nabídky.