Úvod Média

Výroční zpráva 2023

16. 07. 2024

Investiční skupina Trigema zveřejnila Výroční zprávu za uplynulý rok, která ukazuje, že se konsolidovaný obrat společnosti meziročně mírně poklesl na 1,646 miliardy korun. Celková aktiva společnosti vzrostla na 7,320 miliardy Kč, což představuje nárůst oproti 6,126 miliardy Kč v předchozím roce. Výsledky ovlivnily zejména převod nových bytů do fondu skupiny a některé stavební zakázky. Přes četné výzvy, kterým čelil celý sektor, Trigema potvrdila svoji odolnost a schopnost přizpůsobit se měnícím se tržním podmínkám.


„Rok 2023 byl tak nejen pro naši společnost další výzvou, kterou jsme čelili s odhodláním a respektem k okolnostem, které nás obklopovaly. V kontextu pokračujícího konfliktu na Ukrajině a rostoucích ekonomických obtíží spojených s inflací a vysokými úrokovými sazbami, čelila naše společnost několika nelehkým výzvám. Vysoké úrokové sazby zpomalily dynamiku na trhu s nemovitostmi, což mělo negativní dopad nejen na bytovou výstavbu, ale také na samotné prodeje bytů. Tyto faktory vytvářely prostředí ekonomické nejistoty, které nás vyzývalo k opatrnosti a strategickému plánování. Nicméně, navzdory těmto obtížím, jsme dosáhli slušných hospodářských výsledků. Díky odhodlané práci našich zaměstnanců a pevnému vedení jsme byli schopni se přizpůsobit měnícím se podmínkám a dosáhnout stability a růst našeho podnikání,“ vysvětluje Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

I v roce 2023 byl rezidenční development hlavním zaměřením skupiny Trigema. Dokončen byl projekt unikátního nájemního domu Fragment, který okamžitě získal celou řadu ocenění odborné veřejnosti v tuzemsku i zahraničí. Prestižní soutěž Best of Realty – Nejlepší z realit ho ocenila v roce 2023 hned ve dvou kategoriích. Fragment se stal vítězným větším rezidenčním projektem i environmentální stavbou roku. Oceněn byl také v soutěžích Stavba roku, CIJ Awards a získal i nejvyšší ocenění a stal se rezidenční stavbou roku CEEQA, která jsou považována za jedno z nejprestižnějších ocenění v oblasti nemovitostí ve střední a východní Evropě.

Vedle prodeje bytů Trigema s ohledem na budoucí portfolio rozvíjí i projekty nájemního bydlení, a to v rámci projektu nájemního bydlení Fragment a nové čtvrti LIHOVAR. Zatímco ikonický projekt Fragment byl v roce 2023 dokončen, výstavba čtvrti LIHOVAR na pražském Smíchově pokračovala. Spolu s tím byl otevřen i předprodej prvních bytových jednotek, kterých celý komplex nabídne na 535 s dispozicemi od malých 1 + kk až po luxusní velkorysé 5 + kk, včetně nadstandardních dispozic, mezonetových bytů či bydlení v ikonickém komíně. Byty zde budou na prodej i na pronájem. V roce 2023 pokračovala také výstavba multifunkčního areálu Paprsek v pražských Stodůlkách, který nabídne ke třem stovkám bytů a přízemní parter pro komerční prostory.

Významným podílem na výsledku hospodaření Trigemy měla celá řada zakázek její stavební divize pro externí investory. Jednalo se o například o tyto realizace: SSHR Kostelec a Jičín, dva parkovací domy na území Prahy – v Čelákovicích a na ulici Petržílkova v Nových Butovicích. Parkovací dům Petržílkova byl oceněn v soutěži Stavba roku 2023 za architektonické pojetí stavby. Dále pokračovala ve výstavbě kanceláří Laboratory Imaging Systems a spolupráce nadále pokračovala v podpoře stabilního investora TTC.

V rámci skupiny působí i Areál Monínec, který zahájil zimní sezónu jako jeden z prvních v Česku. Letní sezona na Monínci začala 13. května 2023. Obsazenost byla podobně vysoká jako v roce předchozím, tržby byly dokonce ještě vyšší. V segmentu leisure působí i vinařství Dog in Dock, které loni ve Veselí nad Moravou zahájilo výstavbu první etapy nového areálu vinařství s apartmány a Bistrem. Pozitivně se propsal do výsledku hospodaření i provoz Vědeckotechnického parku a Parku vědy Roztoky.

V době, kdy Evropa i Česká republika čelí celé řadě výzev, je význam společenské odpovědnosti firem ještě důležitější, než je tomu za běžné situace. Proto Trigema v průběhu roku 2023 v tomto směru pomoc ještě více rozšiřovala. Vedle toho nadále podpořila své dlouhodobé partnery. To se týká například Centra Paraple, společnosti Czech Photo či oblasti Toulava. V závěru roku 2023 začaly přípravy Nadačního fondu Trigema, který v letošním roce zastřeší veškeré tyto aktivity a jehož smyslem je všestranně přispívat ke zlepšování a rozvoji kvality života a podpora umění.

Výroční zpráva k nahlédnutí

Kontaktní formulář

Odesláním formuláře přijímám podmínky zpracování osobních údajů společností Trigema - jejich zpracování proběhne za účelem zaslání odpovědi na zadaný podnět a případné vytvoření obchodní nabídky.